FC Groningen blijft overeind in Eindhoven

FC Groningen wankelde gisteren in Eindhoven, maar het viel niet. Tegen PSV werd een 1-1 gelijkspel uit het vuur gesleept.

Daar zag het lange tijd niet naar uit. FC Groningen wankelde vanaf minuut één. De hele wedstrijd lang stond de ploeg van Pieter Huistra onder druk. Een sterk spelend PSV weigerde echter de genadeklap uit te delen. De ijzeren voetbalwet dat je vervolgens dan zelf de deksel op je neus krijgt werd ook gisteren weer eens bewaarheid: Gonzalo Garcia dompelde vlak voor tijd met een fantastische goal heel Eindhoven in rouw.

Een gelijkspel noemde ik voorafgaand aan de wedstrijd ‘een mooi resultaat’. Maar dat mogen we een dag later best ‘een geweldig resultaat’ noemen. Met een uitroepteken erachter. PSV liet 22 doelpogingen noteren, de FC vier. Het zijn cijfers die in dit geval wel alles zeggen. Dat FC Groningen niet koppie onder ging had met een combinatie van factoren maken.

Kijken we eerst naar PSV. Het sterke spel strandde vaak rond de zestien van FC Groningen. Spits Koevermans deed ons nu eens een keer geen pijn en was onzichtbaar. PSV speelde daarom zonder afmaker of eindstation. Maar het gevaar zit ook aan de zijkanten en in de tweede lijn. Daar werd niet resoluut en te slordig met de vele mogelijkheden omgesprongen.

Je kunt ook zeggen dat PSV het geluk mistte wat FC Groningen wel had. Maar het was meer dan geluk waardoor de Groningse vesting niet viel. Centraal achterin werd door Granqvist en Ivens manhaftig stand gehouden. Koevermans kwam niet voor niets niet in het stuk voor. Hiariej en Sparv buffelden daarvoor dat het een lieve lust was. En Stenman had zeer veel moeite met Lens, maar het blijft toch een taaie, die Zweed!

PSV beet hard, maar het kreeg FC Groningen niet stuk. Naar verwachting koos het vooral onze rechterkant om het verschil te maken. Het is jammer om te constateren dat dat terecht was. Kieftenbeld ging als enige verdediger echt kopje onder tegen een -toegegeven- zeer sterke Dszudszak. Hij had daarbij de pech dat z’n maatje Enevoldsen met een vormcrisis te maken heeft (of hij komt gewoon niet tot z’n recht aan die kant, dat kan ook). In ieder geval kon Kieftenbeld nauwelijks op steun rekenen van de Deen. De centrale verdedigers gaven bovendien weinig rugdekking. Die hadden ook hun eigen sores om op te lossen.

Kwam PSV door over rechts, dan was het echt kunst en vliegwerk waarmee de FC op de been bleef. Of het was Luciano die in de weg stond, op de voor hem typerende wijze. Weer leek de sluitpost tot held uit te groeien, ware het niet dat hij er voor de verandering eens slecht uitzag bij de 1-0 van Toivonen. Het schot van grote afstand was houdbaar, ondanks de zwabber naar beneden. Met nog een half uur te gaan leek de wedstrijd het breekpunt gekregen te hebben waar het wachten op was.

Maar diezelfde Luciano zorgde met een prachtige save dat de 2-0 niet viel. De FC was na de tegentreffer al niet in paniek geraakt. Dat zegt iets over de goede mentale weerbaarheid van dit team. Een kopbal van Granqvist bereikte Stenman net niet in die fase. Maar het Groningse lichtje bleef branden in het stadion van die ouwe lampenverkoper.

Wij hebben een knipperlicht in de selectie waarvan je altijd maar moet afwachten of hij aan of uit staat. Een trainer die de lichtknop weet te vinden is daarbij een belangrijke schakel. Gisteren bleek het allemaal te kloppen met Gonzalo Garcia, die een paar dagen eerder al had laten zien het verschil te kunnen maken. Dat deed hij gisteren als invaller met een halve volley die in de kruising van het PSV-doel vloog. Een ondenkbaar scenario: GG was nauwelijks in beeld geweest dit seizoen, en in het licht van de wedstrijd was het ook een donderslag bij heldere hemel. Mooi dat voetbal af en toe zo onlogisch als de pest is!

Over GG, en andere (tactische) zaken rondom deze wedstrijd, zal ik vandaag nog een paar blogs schrijven. Eerst dit verhaal maar eens afronden met de vraag of de testcase voor FC Groningen in Eindhoven nu wel of niet geslaagd is? Met een punt in Eindhoven kun je haast niet anders concluderen dan van wel. Maar het spel was te matig om een mooie acht als rapportcijfer te noteren. Een zesje is echter ook voldoende.

FC Groningen handhaaft zich bovenin. Dat is de belangrijkste conclusie van dit weekend. Daar heeft het geluk bij gehad, maar het schijnt dat je dat zelf af kunt dwingen.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

17 reacties op “FC Groningen blijft overeind in Eindhoven

  1. theoreticus

    We staan gedeeld tweede maar waar we echt staan is mij nog niet duidelijk. Als dit de testcase was dan was het qua resultaat goed maar qua spel nait te best. Dan zijn we net zo ver als na de oefenpot tegen Oberhausen.
    Het is in elk geval wel duidelijk dat er een elftal staat dat ook onder druk en na tegengoals de kopjes niet laat hangen maar georganiseerd blijft spelen. Er is een wil tot presteren, zoals Huistra al zei is het een gretige groep.
    Maar waar zouden we nu staan als 020 wel met Suarez en Utreg wel met Mertens en Asare had gespeeld? En Az een spits had?
    Wat is geluk? We dwingen met onze positieve speelwijze ook geluk af.
    En het wisselbeleid van Pieter is dat ook geluk?
    Na Twente weten we meer. En misschien ook niet, misschien weten we pas na 34 wedstrijden dat we top 3 zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. hallo

      wat was er gebeurd als berg gister niet geschorst was
      en ja waar hadden we gestaan als vorig seizoen
      er niet zoveel gelesseerd waren
      en zo kan je wel nog wel ff doorgaan
      die dingen horen bij voetbal
      en idd je ziet pas aan het eind van het seizoen waar je echt staat
      maar tot nu toe word er resultaat geboekt en das het belangerijkste

        /   Beantwoorden  / 
      1. hallo

        en wat was er gebeurd als fc 22 doelpogingen had
        eigenlijk zegt dit meer over psv dan over fc
        22 pogingen en maar 1 scoren is in mijn ogen slechter dan
        4 pogingen en 1 scoren
        in dat opzicht is dat van fc groningen effectiever

          /   Beantwoorden  / 
        1. theoreticus

          Ik wilde met “wat,als,enz”, zeggen dat het mij daardoor niet duidelijk is hoe sterk we nu echt zijn.
          Ik vind die 22 doelpogingen niet zoveel zeggen als elk schot , hoe kansloos ook, wordt meegeteld. Je kunt niet zeggen:’nou, dat was mazzel gisteren, dat we niet met 22-1 hebben verloren”.

          Hoe kan dat toch dat wij uit (AZ,PSV) zo effectief zijn en thuis de kansen op een mooie score laten liggen?
          Wat een mooi spelletje is het toch!

            /   Beantwoorden  / 
          1. hallo

            juist vooral als het spannend is :)

              /  
  2. Ron

    Maakt het uit? Ik heb me rot gelachen. Onsportief PSV… Terecht puntverlies van PSV

      /   Beantwoorden  / 
  3. Mark

    Ehhmm wat als Matavz niet had lopen slapen… Ik denk dat op zich het team goed staat. PSV heeft individueel veel meer klasse en met name Kieftenbeld heeft weer een hoger niveau ervaren bij de tegenstander; is alleen maar goed voor hem. Tadic kwam er niet helemaal uit. Hij heeft teveel de neiging om met de rug naar z’n teamgenoten te gaan staan. Komt er een voorzet dan is het steeds een boogballetje… waar is de voorzet gebleven zoals tegen o.a. Benfica? Hiariej was gisteren weer één van de betere spelers. Het meest opvallende is de rust die het elftal heeft. Mede daardoor bleven ze met hun hoofd bij de wedstrijd en werd het 1-1. Huistra heeft trouwens een prima kijk op wie en op welk moment hij moet wisselen. Ik acht ons cluppie wel in staat om zich direct te plaatsen voor Europa dit seizoen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. pimhoofd

      top 4 word lastig hoor…

        /   Beantwoorden  / 
  4. Dag

    Naar wie wees Garcia in het publiek? Ik kreeg het idee naar Berg :) waren dikke maatjes in Groningen tijd

    moet toch zijn dat Berg van binnen een beetje zat te juichen.. :P

      /   Beantwoorden  / 
    1. meertn81

      naar familie van hem.

        /   Beantwoorden  / 
    2. kees

      hij zat er met zijn vriendin…een soort Maxima…dan zou ik ook van binnen plezier hebben!

        /   Beantwoorden  / 
  5. Gert

    Ik word een beetje moe van de discussie “waar staan we echt” WE STAAN GEWOON OP DE DERDE PLEK, niets gestolen maar eerlijk verdiend. klaar !!!!! wees toch trots

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paco

      Ik vind het juist een leuke discussie. Ondertussen geniet ik met jou van die toppositie, geen probleem.

        /   Beantwoorden  / 
      1. theoreticus

        Waarschijnlijk wordt de discussie ook gevoerd bij Haaglandia. Bij de buren in Veendam heeft de discussie een andere dimensie.
        Ook een teken van kracht trouwens; de meeste clubs hebben geen nagel om hun gesubsidieerde kont te krabben maar de Fc geeft 65 mille aan een goed doel.
        Het geeft m.i ook aan dat we er bestuurlijk/financieel goed voor staan en dat is een voorwaarde voor goed presteren.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Paco

          Met goede doelen bezig zijn is voor de uitstraling goed en kan daarom ook lucratief zijn. Het heeft bijvoorbeeld menig artiest weer aan een nieuwe carrière geholpen.

            /   Beantwoorden  / 
        2. hallo

          nou die 65000 die fc groningen heeft geschonken word betaald met verkochte shirtjes waar doe een wens op stond
          dus is niet echt uit eigen zak betaald ;)

            /   Beantwoorden  / 
          1. GJ

            hoeveel shirtjes moet je dan wel niet verkopen? haha

            allemaal sponsor inkomsten denk ik maar het is wel goed dat ze het doen.

            3 de!!

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.