FC Groningen: spijkers met koppen

FC Groningen beleefde een opmerkelijke middag in een opmerkelijk weekend: Willem II werd met recordcijfers afgedroogd: 7-1!  En er werden de gehoopte spijkers met koppen geslagen als het gaat om de ranglijst.

Zo werd het dus ook een bijna perfect voetbalweekend als je een groen-wit hart hebt. Het gelijkspel van FC Twente tegen FC Utrecht was het volgende gunstige resultaat voor de FC. Alleen Ajax zorgde er voor dat ik hier het woordje ‘bijna’ moet gebruiken. Doordat FC Groningen zichzelf niet te kort deed in haar eigen wedstrijd begint er nu echt een mooi perspectief te ontstaan. Een gaatje met de ploegen vlak onder de FC, aansluiting met de top, een op papier ‘te doen’ programma: er mag weer volop gedroomd worden in en om Euroborg.

De pot tegen WII is er eentje waar je nog wel even over kunt door gaan. Er gebeurde veel. Ik zal het toch proberen kort te houden. In de eerste deel van de wedstrijd gebeurde er niet zo veel, dus dat scheelt. De Tilburgers begonnen goed en brutaal, Luciano zorgde er voor dat het wat laconieke begin van de mannen van Pieter Huistra geen schade opleverde.

Het leek er haast op dat de ploeg te beducht was voor nog een verrassing dit weekend. Het accent lag op het controleren van de wedstrijd, waar een stormachtig begin verwacht en wellicht ook gewenst was geweest. Maar nogmaals, WII (met enkele obscure nieuwelingen in de ploeg) dwong enig respect ook wel af. Die gaan nog wel punten pakken.

Dat klinkt raar als je de einduitslag ziet. En in het tweede deel van de eerste helft bleek ook wel de zwakte, toen de FC snel en gemakkelijk de 3-0 op het bord kreeg. Weer was het een standaardsituatie die de ban brak, en weer was het Andreas Granqvist die het deed. Corner Tadic, kopbal, goal. Steeds duidelijker wordt dat hierin toch een grote kracht ligt dit seizoen. Het begon daarna steeds meer te swingen, en met Tadic als grote gangmaker werd het verschil gemaakt.

Eerst was er een briljant passje op Stenman, die met rechts scoorde. Daarna deed Matavz hetzelfde door goed bij de eerste paal te komen om een voorzet van de Serviër binnen te tikken. Maar na rust toonde de hekkensluiter veerkracht. Het dwong Granqvist tot een handsbal nadat Luciano blunderde bij een gemakkelijk lijkende voorzet. De Zweedse steunpilaar moest met rood naar de kant, en met de 3-1 die volgde (penalty Lasnik) doemde zelfs even het schrikbeeld Arsenal op. Dat verspeelde gisteren een 4-0 voorsprong na een rode kaart.

Maar het liep anders. Enkele minuten na de tegenslag kreeg de FC hulp van scheidsrechter Blom bij een identieke situatie voor het doel van WII. Alleen de handsbal van verdediger Swinkels was niet identiek; het was namelijk geen hands. Ideaal voor de FC, sneu voor WII en Swinkels in het bijzonder. Volgens mij voelden zelfs sommige FC-fans wel een beetje mee. Maar tegelijkertijd -zo is het natuurlijk ook wel- was het mooi. De wedstrijd was namelijk gespeeld.

De FC maakt er een feest van en prikte er na de penalty van Matavz met speels gemak nog drie in. Mede ook omdat Pressel met twee keer geel ook naar de kant moest. Thomas Enevoldsen tankte weer wat vertrouwen met een goal en een assist (hij was er zichtbaar blij mee), Matavz was opnieuw trefzeker (Nijland zag dat het goed was), en Tadic zette hoogstpersoonlijk de kers op de taart die hijzelf grotendeels had vormgegeven. Wat een pot weer van die man!

Zo ging de wave rond en was het weer eens feest in Euroborg. Huistra haalde na afloop de mindere fases aan, en dat is terecht en normaal. Als het goed gaat leg je daar nou eenmaal de nadruk op als trainer (en andersom). Voorlopig blijft hij het meer dan geweldig doen met z’n ploegje. Op deze manier wordt het hele seizoen voor de FC opmerkelijk. Op weg naar een verrassing?

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

31 reacties op “FC Groningen: spijkers met koppen

  1. ed apeldoorn

    ja ze hebben wel gelijk jullie spelen een beetje toevals voetbal meer geluk als wijsheid en dat kan ook zijn vruchten afwerken zie jullie stand op de ranglijst maar om te zeggen dat groningen mee gaat doen voor de titel vind ik wat te voorbarig maar niets is onmogelijk zelf denk ik dat psv in een flinke dip komt te zitten en fc twente en ajax over blijven wellicht groningen ? het zal op het laaste moment spannend blijven denk ik maar fc twente geef ik toch de meeste kans we zien het wel

      /   Beantwoorden  / 
    1. Nolio

      Haha, toevalsvoetbal. Ja hoor, ventje. Huistra zet 11 spelers op het veld en zegt tegen ze: doe maar wat en we zien wel waar het schip strandt.

        /   Beantwoorden  / 
    2. meertn81

      ten eerste: leestekens zijn er niet voor niks.
      ontopic: waarom toeval en geluk? Dan heeft Grunn wel heeeeeel veel geluk dit seizoen! Het is makkelijk om het daarop af te schuiven… Ik zie toch echt gewoon goed voetbal en een winnaars mentaliteit! ik zeg: derde plek eind vh seizoen!

        /   Beantwoorden  / 
    3. hallo

      groningen voetbalt boven hun stand he en heeft veel geluk
      wie heeft de meeste goals gescoord tot nu toe
      1 psv 58
      2 groningen 49
      psv ajax twente laten veel onnodige punten liggen
      dus groningen voetbalt gewoon goed
      maar psv ajax twente die voetballen beneden hun stand

        /   Beantwoorden  / 
      1. Nolio

        Ja inderdaad. En als we dan ook nog de begrotingen van de clubs erbij halen, dan speelt Groningen HEEL goed. En als je dan naar die dikke begrotingen kijkt van de huidige top3… nou nou nou, ze weten wel wat geld weg-sodemieteren is, zeg :-)

          /   Beantwoorden  / 
      2. hallo

        de top 3 heeft gewoon geluk dat groningen in sommige uitwedstrijden punten heeft laten liggen
        waar ze eigenlijk met 3 punten weg had moeten komen
        was dat niet gebeurd had groningen gewoon bovenaan gestaan
        dus groningen voetbalt niet met geluk
        nee groningen moet gewoon aan die uitwedstrijden werken
        psv twente en ajax mogen dan wel oppassen

          /   Beantwoorden  / 
        1. marcello

          ja en zo is het precies en niet anders gewoon zo door blijven gaan
          en er als team voor knokken wie weet waar het dan eindigt

            /   Beantwoorden  / 
    4. rob!

      Afwerken doet je zuster: op een daarvoor ingerichte parkeerplaats.En vruchten worden afgeworpen.Maar ik heb het al geschoten: jij bent niet een van die drie wijzen die uit het oosten komen.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Henk Smiesing

    Mooi als je een Groningen hart hebt maar de nacompetitie is het hoogst haalbare want zo GOED is Groningen nu ook weer niet. Zeker de bekerpot tegen Utrecht vergeten.Was een kansloze missie, net zoals straks de nacompetitie

      /   Beantwoorden  / 
    1. Nolio

      Hier spreekt pure afgunst en angst.

        /   Beantwoorden  / 
    2. theoreticus

      De hoop dat U ooit kijk op voetbal krijgt is een kansloze missie…

        /   Beantwoorden  / 
    3. marcello

      geen verstand van voetbal groningen speelde een betere tweede helft
      maar utrecht kreeg een kadootje van de scheidsrechter en de bal ging op de stip

        /   Beantwoorden  / 
  3. arnelio

    Allow us to dream our dreams like we let u dream yours.

      /   Beantwoorden  / 
  4. angela

    fcgroningen maakt op dit moment de meeste aanspraakv oor de titel voglens Johan Derksen en dat zegt toch wel wat..

    maar we moeten gewoon gaan voor plaats 4, en vooral de moeilijke uitwedstrijden zijn belangrijk.

      /   Beantwoorden  / 
    1. appie happie

      angela , johan derksen is gek alles wat hij zegd is opruiend bedoeld een regelrechte gek is het..

        /   Beantwoorden  / 
      1. rob roy

        Maar ze maken wel leuke televisie, samen met die halve zool van vd.Gijp.
        t’Is in elk geval stukken beter dan dat flutprogramma van Studio Sport.

          /   Beantwoorden  / 
      2. angela

        nouja derksen is meestal heel negatief over groningen dus vind het toch wel wat zeggen. en trouwens zulke onzin praat hij ook weerniet. soms wel maarja zo is hij.

          /   Beantwoorden  / 
        1. waistwelja

          Toch was Johan vanavond zeer lovend over ons en ziet ons zelf als titelkandidaat

            /   Beantwoorden  / 
    2. Patrick

      Ik heb Johan derksen nergens horen zeggen in die uitzending van 7-2-2011 dat FC Groningen titelkandidaat is, alleen Wilfred Genee zei dat.

      Maar FC Groningen is ook titelkandidaat, daar kunnen anderen hoog en laag springen, maar zo is het wel. 4 punten achter op de nummers 1 en 2 is niet niks na 22 wedstrijden.

        /   Beantwoorden  / 
  5. supporter

    Blom heeft het weer klaar gekregen om in een wedstrijd waar tot dan toe niets aan de hand was zijn stempel te drukken. Verder fluit hij niet of veel te laat, of juist wel maar dan is er niets aan de hand. Ons team was in het begin wel zeer afwachtend en had het woordje geduld van Huistra wel heel letterlijk genomen. Daarna kregen we de overhand en werd het spel en de opbouw steeds beter. Wat betreft de stand, we hoeven helemaal niet mee doen om de titel, als we vierde worden en Europees voetbal halen is dat volgens mij geweldig. Dit gaat ook lukken als we buiten de Euroborg onze punten mee pakken en in Groningen gewoon doen wat we moeten doen. Anderen laten, kijk maar naar dit weekend, ook punten liggen tegen elkaar. Volgens mij wordt dit weer een mooi seizoen en volgend jaar Europa in. Verder kunnen we alleen maar hoger eindigen als PSV en Twente nog meer punten morsen. Dan weet je helemaal niet wat er nog kan gebeuren.

      /   Beantwoorden  / 
  6. 0049

    Ben zelf Twente-supporter en hoop natuurlijk op een prolongatie van de titel, maar jullie fc maakt een stabielere indruk dan ons team. Groningen heeft een echt team, terwijl Twente het van individuele spelers moet hebben. Als die je i.d. steek laten zoals gister tegen Utrecht, dan wordt het nog spannend. Waarom zou Groningen niet zomaar kampioen kunnen worden? Liever dan PSV of 020. Het worden nog mooie maanden ;-) Have fun in the north!

      /   Beantwoorden  / 
    1. rob roy

      Kijk, dat vind ik nou symphatiek. Een Twnthe-fan die mooie woorden zegt over FC Groningen. Beter dan die “supporters” zoals Ed Apeldoorn en al die gasten die alleen maar zeuren over toevalsvoetbal en boven hun stand leven. FC-Groningen voetbalde gisteren gewoon goed en ze staan op een verdiende vierde plaats, punt uit!!!!! Met een geweldenaar als Tim Matavs en een lepe voetballer als Dusan Tadic en al die andere jongens die zich gisteren uit de naad gespeeld hebben, gaan wij nog een mooie tijd tegemoet, met op het eind natuurlijk……Europa in.

        /   Beantwoorden  / 
      1. 0049

        @ rob roy. Je ziet aan Twente en Groningen dat je d.m.v. goede scouting leuk kunt meedoen bovenin. Als Twente zijnde had ik direct al Matavz gekocht ipv Janko. Maar laatstgenoemde schijnt blijkbaar constant met kwaaltjes rond te lopen. Krijgt nog even het voordeel vd twijfel. Maar qua beweeglijkheid en het systeem dat Twente speelt past Matavz veel beter bij ons. Wees er blij mee, want wat Ruiz vorig seizoen deed, nl. ons kampioen maken, kan zomaar door Matavz bij jullie gebeuren. En dan weet je nog niet wat dat in de regio teweeg kan brengen. HEERLIJK!!!

          /   Beantwoorden  / 
        1. rob roy

          Tim Matavs was bijna naar SSC Napoli gegaan, in de transferwindow van Januari. Het bedrag dat werd genoemd was rond de 8 miljoen. Als hij zo blijft prestern als de laatet tijd, zou de club wel gek moeten zijn om hem aan het eind van de rit voor dat bedrag te laten gaan. Mijns inziens hij hij dan wel het meervoudige van die 8 miljoen waard. Moeten het maar afwachten. Net wat je zegt, 0049, evengoed weer een goede scouting geweest. En dan praten de ‘deskundigen’ maar over de goede opleiding van 020 enzo. Voorlopig hebben wij deze jongens (Matavs,Tadic) uit de Balkan gehaald, en volgend jaar komt er weer zo’n ‘pareltje’ al la Suarez, uit Zuid-Amerika (Jones). Ik verheug me er nu al op.

            /   Beantwoorden  / 
          1. hallo

            ja dat napoli hem zou kopen maar hij zoui hier blijven tot in de zomer
            totdat napoli wou dat groningen hem dan de rest van dit seizoen zou huren
            en daar ging groningen niet mee accoord

              /  
      2. Patrick

        Niet alleen symphatiek, maar ook hartstikke waar. FC Groningen is gewoon zo goed, ze staan toch niet voor niets zo hoog?
        Als je terugkijkt naar voor het nieuwe seizoen begon, is FC Groningen DE grote verassing, maar nu zou ik het niet eens meer zo heel erg verbazend vinden (ja, wel als je kijkt dat FC Groningen als outsider werd gerekend) als FC Groningen landskampioen zou worden.
        Ze spelen wel heel erg goed. Oké, tegen de landskampioen verliezen is geen schande, maar als je ziet hoe ze bezig zijn dit seizoen, en de draad weer oppakken met een relatief makkelijk programma, sluit ik het ook niet uit. Alles kan.

          /   Beantwoorden  / 
    2. appie happie

      het zelfde zeiden wij het vorig jaar al over twente..wij vonden het ook luek dat twente kampioen werd ipv psv of ajax

        /   Beantwoorden  / 
  7. jay

    lees net dat Nijland de KNVB een brief heeft geschreven vanwege het uitblijven van blessuretijd. In principe heeft ie een punt, maar gezien het feit we zo’n mazzel hebben gehad met Swinkels zijn rode kaart vind ik dit wat misplaatst.

    Don’t push your luck, zeggen ze wel eens..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Knoalster774

      Zeker niet misplaatst. Dat de scheidsrechter een fout heeft gemaakt m.b.t. de rode kaart kan de Fc niets aan doen. Nou lijkt de kans dat Groningen kampioen zou kunnen worden niet groot, maar nu stel je voor dat je gelijk zou eindigen met bijv. Twente, Ajax op Psv en het doelsaldo gaat de doorslag geven…………..dan hadden die extra minuten die nog hadden moeten worden gespeeld er wel voor kunnen zorgen dat het positieve doelsaldo nog beter zou zijn geweest. Ik vond de rode kaart voor Granqvist ook wel erg makkelijk gegeven……..conform de regels had de scheids misschien gelijk……..maar voor mij had hij het met een gele kaart en een strafschop ook kunnen afdoen.

        /   Beantwoorden  / 
  8. marcello

    wil hier even op reageren groningen speelt beter dan ooit
    het is een hecht team de mannen vechten voor elkaar
    met tadic op links en op rechts elke aanval is dreigend en de kansen blijven maar komen achterin staat als een huis
    laat die verassing maar komen die smaakt naar meer
    trouwens bedankt fc grunn mooi verjaardags kadootje een 7-1 overwining

      /   Beantwoorden  / 
  9. hallo

    jammer beloften uitgeschakeld in de beker door den bosch
    ze hebben verzaakt om de 2 tegen 0 te maken
    waardoor den bosch hoop bleef houden
    en toen het toch 1 – 1 werd
    drukte den bosh toch door en werd het 1 – 2
    helaas geen halve finale voor jong fc

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.