Voorbeschouwing FC Groningen – De Graafschap

Over een kleine twee uur staat FC Groningen – De Graafschap op het programma. Hoogste tijd voor de voorbeschouwing.

Om te beginnen wacht ik nog steeds op een definitieve bevestiging als het gaat om Femi of Hiariej. Gisteren schreef ik daar dit over, het wordt waarschijnlijk Tommie. Een dag later is het toch een opvallende beslissing van Huistra om de Nigeriaan te passeren. Dat Femi beter kan mag duidelijk zijn. Maar Huistra had ook aangekondigd waarde te hechten aan vastigheid. Het model Van Marwijk, zeg maar. Na twee wedstrijden al ingrijpen is dan niet logisch. Dit lijkt me ook een prima wedstrijd voor Femi om vertrouwen te tanken. Maar misschien houdt Huistra gewoon wat minder strak de Van Marwijk-lijn aan.

Dat moet ook eigenlijk wel, want met Enevoldsen en Matavz lukte het toch al niet om van meet af aan in een vaste opstelling te spelen. Vanaf vanavond, met alleen Andersson en Holla als directe potentiële basisklanten nog afwezig, zal het ‘droomelftal’ van Huistra er toch wel zo ongeveer staan. Vanavond kan ook de eerste inhaalslag geslagen worden.

Want we staan natuurlijk gewoon op twee uit twee. Tegen De Graafschap moet de volgende stap genomen worden om te kunnen spreken van een geslaagde competitiestart. Was het tegen Ajax en AZ nog enigszins ‘kijken wat er te halen valt’ en ‘niet verliezen’, nu moet er gewonnen worden, simpel. In die zin is het de belangrijkste wedstrijd van de drie. De tegenstander zal z’n huid duur verkopen, al was het alleen maar om te bewijzen dat de 6-0 veegpartij tegen PSV een uitzondering was.

Wat moet, dat kan. Huistra benadert de wedstrijd met de enige goede instelling: positiviteit. Volledig gebaseerd op realisme ook; dit FC Groningen heeft teveel kwaliteit om niet te winnen van deze tegenstander. Naast het positieve gevoel kan geduld een andere factor zijn. Het gevaar vanavond is dat de ploeg gaat forceren bij het uitblijven van het eerste doelpunt. Als er getraind is om een soort koelheid te bewaren, zoals ik hier eerder schreef, dan moet dat ook op dit soort momenten blijken. Belangrijk daarbij is ook de steun van een uitverkochte Euroborg. Dat mag niet langzaam omslaan in negativiteit.

Verder ben ik benieuwd hoe het zit met de vorm van bijvoorbeeld Matavz en Enevoldsen, de verdedigende wisselwerking centraal achterin, de opbouw van achteruit, enneuh, de rechtsbackpositie…

De vermoedelijke opstelling: Luciano. Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman. Hiariej, Sparv, Enevoldsen, Pedersen, Tadic. Matavz.

De scheidsrechter om kwart voor acht is Liesveld.

33 reacties op “Voorbeschouwing FC Groningen – De Graafschap

  1. Noordeling

    Huistra is er nog niet in geslaagd de Fc aan het voetballen te krijgen. In de 2e helft waren zelfs de beste kansen voor de Graafschap en verdienden ze een gelijkspel. Na 3 wedstrijden lijkt me het wel duidelijk dat Kieftebeld nooit een rechtsback wordt opnieuw slecht. Ivens boekte lichtte verbetering maar liet bij de tegengoal veel te gemakkelijk zijn tegenstander wegdraaien.
    Mijn cijfers: Luciano 7, Kieftebeld 4, Granqvist 6, Ivens 5, Stenman 7, Enevoldsen 5, Sparv 5, Hiarriej 6, Tadic 7, Matavz 5, Pedersen 5

      /   Beantwoorden  / 
    1. hallo

      komt hij weer aan
      die kieftenbeld zit je wel zwaar of niet
      jaloers ofzo
      laat die man met rust man
      hem al zo de grond in te trappen
      jij moet je naam veranderen in negatieveling

        /   Beantwoorden  / 
  2. de Tjal

    En Tadic moet een beetje minder irritant spelen. Hij krijgt nu al Suarez neigingen, ligt veels te vaak op de grond. En 3 gele kaarten in even zoveel wedstrijden das veels te veel.

      /   Beantwoorden  / 
    1. René

      1 aktie van Tadic was toch echt een penalty. Hij werd onderuit gedrukt en wat een mooi compliment om hem nu al met Suarez te vergelijken. Ik neem hem de gele kaarten niet kwalijk, hij is duidelijk gedreven en hij zal zelf ook weten dat die gele kaarten niet nodig zijn.

        /   Beantwoorden  / 
  3. waistwel

    Stenman topper,Pedersen tobber

      /   Beantwoorden  / 
  4. bonk

    Luciano weer man of the match,en het is nu wel duidelijk dat we een rechtsback nodig hebben.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Noordeling

    Luciano en Stenman inderdaad de besten aan de zijde van de Fc.
    Is Svejdik al ergens onderdak? Is een klasse beter dan Ivens en twee klassen dan Kieftebeld.

      /   Beantwoorden  / 
    1. fcgrunnfan

      Dat heb ik ook nog nooit gesnapt dat ze svejdik hebben laten gaan.
      Een ervaren verdediger die zowel rechtsachter als centraal goed kan spelen en elke wedstrijd een voldoende scoort.
      Als je weet dat rechtsachter een kwetsbare plek gaat worden in het elftal da laat je zo’n man toch niet gaan, en tevens als vervanger van granqvist of ivens had je met hem een prima stand in.
      Dit vond ik echt de grootste blunder die ze de laatste jaren hebben gemaakt door die man geen nieuw contract aan te bieden.
      En een advies aan Huistra….laat het team compacter spelen …te veel ruimte tussen middenveld en verdedeging bij balverlies…dat had ons tegen het ” kleine” de graafschap bijna de 3 punten gekost….dus pieter..linies dichter opelkaar.
      BVD

        /   Beantwoorden  / 
      1. Segia

        Svejdik had van mij ook wel mogen blijven ja; zo’n dure speler zal dat toch niet zijn geweest? Misschien geen basisspeler, maar wel een redelijk alternatief mocht een van de vaste verdedigers wegvallen. Want wie hebben we nu?

          /   Beantwoorden  / 
  6. René

    Schande deze wedstrijd, wat een balverlies, wat weinig echte kansen en Groningen werd in het zadel geholpen door de onterechte penalty en rode kaart. De eerste 10 minuten was de Graafschap sterker en als je dan zo de kleedkamer uitkomt, het is een schande. Ik kan niet anders stellen. Waar is het voetballend vermogen van Groningen. Spelers die elkaar niet kunnen vinden. De Graafschap die gewoon had kunnen winnen en het was nog terecht ook. Kieftenbelt die mee ging in de malaise en hoe kan dat ook anders. Wederom speelde hij een redelijke pot en dat afbranden van hem, nu ook door vooral Noordeling die er nu volgens mij nu wekelijks een anti Kieftebelt statement maakt en gaat maken. Er zijn 2 spelers die een voldoende verdienen: Luciano en Tadic en het is veelzeggend dat een doelman in een thuiswedstrijd dat is. De rest was zwaar onder maat. Stenman met zijn enorme missers, onvoorstelbaar, zijn onnodige overtredingen en dat is er nog maar 1. Hij kon enkel excelleren door de slimmigheidje van Tadic. Wat een kloten wedstrijd!

      /   Beantwoorden  / 
    1. hallo

      in iedergeval 3 punten
      just smile :) :) :)
      en de graafschap kan ook best wel voetballen hoor
      die hebben zich gister goed verweert
      die wouden natuurlijk niet weer zo’n wedstrijd als tegen psv
      dus die hebben er alles aan gedaan omdat te voorkomen
      en dat is hun verdienste

        /   Beantwoorden  / 
      1. René

        3 punten zijn binnen en dat is natuurlijk mooi, echter wat ik een schande vindt is het voetbal wat Groningen liet zien. Veel balverlies, weinig druk naar de goal, weinig uitgespeelde kansen, spelers die hun mannetje laten lopen. Ik kan me nog iets herinneren dat we spektakel zouden gaan zien. Echter het lijkt me niet dat dat bij onze eigen goal hoort plaats te vinden En De Graafschap mag een aardige ploeg hebben, echter het blijft een eerste divisie ploeg die gepromoveerd is. Tot nu toe zie ik geen Groningen die in de wedstrijden tegen AZ en De Graafschap veel kansen creëert en goed voetbal laat zien. Hebben de spelers soms moeite met de nieuwe tactiek?

          /   Beantwoorden  / 
        1. hallo

          een groot deel van de wedstrijd heb ik de graafschap niet voor het doel van fc gezien pas vanaf het tegendoelpunt werden ze sterker en zag je ze meer bij luciano in de buurt
          de graafschap heeft achter goed dicht gegooit
          toen ik de eerste helft zo zag dacht ik dat fc wel wat aan de doelsaldo kon werken
          maar na de rust was dat toch anders
          denk dat de graafschap in de kleedkamer goei instructies heeft gekregen om dat te voorkomen

            /   Beantwoorden  / 
          1. hallo

            op de eerste 15 minuten na in de eerste helft was het fc die de touwtjes in handen had
            echter consetratie verlies tegen een zwakkere ploeg
            maakt fc zwakker
            waarschijnlijk denken ze te makkelijk en dan gaat het juist mis

              /  
          2. René

            de eerste 10 minuten was De Graafschap sterker en vanaf de onterechte rode kaart en penalty liep De Graafschap achteruit. Ja logisch, zou ik zeggen. Ik had ook verwacht dat Groningen nu echt zou gaan scoren, maar niets van dit alles. De ploeg lijkt elkaar niet te kunnen vinden. Na de pauze, dacht Groningen volgens mij al dat ze de buit binnen hadden en lieten ze hun mannetje e.d. lopen. Het voetbal is een stuk minder t.o.v het vorige seizoen en het kost om dit goed op de rails te krijgen. Zeker in aanvallend opzicht zie ik Groningen niet veel scoren. Mijn hoop is gevestigd op Anderson.

              /  
          3. hallo

            gelukkig durven de spelers in te zien dat ze blij zijn met 3 punten maar dat ze ontevreden over zichzelf zijn
            en dat het beter moet en kan
            dus hoop is er zeker dat ze beter gaan worden
            en idd met anderson er straks weer bij is een goede vooruitzicht

              /  
  7. Mark

    Ik vind het ook een beetje overdreven om Kieftenbeld af te branden; al ging hij samen met Hiariej en Stenman bij de tegengoal flink de fout in door veel te ver naar voren te staan (Sparv ging daar een duel aan over de middenlijn en dan ga je niet met vier man op lijn staan), waardoor Ivens en Granqvist tegenover 3 man kwamen te staan. Komt wel goed met die gast.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Noordeling

      Kieftebeld was tegen Ajax matig, tegen Az zeer slecht, en tegen De Graafschap slecht………..ik begrijp eerlijk gezegd niet dat hij bij Jong Oranje zit. Wie heeft die in vredesnaam gescout? Dat een tijd speler nodig heeft om te acclimatiseren begrijp ik maar hij maakt de meest elementaire fouten. (verkeerde kant dekken, geeft te veel ruimte weg, staat te ver van zijn tegenstander af, bijna alle passes zijn verkeerd, kleunt er onvoldoende in) Ik kan me niet voorstellen dat hij nog blijft staan op die plek. Elke willekeurige rechtsback van vrijwel ieder team in de eredivisie, eerste divisie is beter.

        /   Beantwoorden  / 
      1. René

        Noordeling het is inmiddels wel duidelijk dat je Kieftebelt niet moet. Prima we hebben allemaal onze voor en afkeuren van voetballers. Het beste kun je je teksten kopiëren en plakken, want je zegt steeds hetzelfde. Je bent echter één van de weinigen die dit over hem roept. Ik hoorde gisteren de commentator nog zeggen hij mist nog overtuiging en dat vindt ik wel logisch. En inderdaad Huistra stelt hem op, Jong Oranje stelt hem op. Ze zullen er allemaal wel naast zitten, neem contact met ze op en overtuig ze.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Noordeling

          De radiouitzending van Tv Noord zeker gemist tussen 11.00 en 12.00
          Dick Heuvelman was ook niet bepaald overtuigd en vroeg aan Joop Gall of hij Kieftebeld een versterking vond. Gall zei m.a.w. alleen voor op het middenveld. Het gaat me helemaal niet om spelers te kleineren en natuurlijk mag je van een 20 jarige speler nog niet te veel verwachten maar als je zelf op een redelijk niveau gevoetbald in de achterste linie zie je toch dat Kieftebeld geen rechtsback is in ieder geval hij doet de meest elementaire dingen verkeerd. (te laat stappen waardoor geen buitenspel, te veel ruimte geven, niet consequent ingrijpen, veel foute passes en opbouwend ook nog onder de maat. Wellicht dat hij op het middenveld veel beter tot zijn recht komt maar een verdediger is het niet en wordt het ook nooit.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Erik

            Zet Kieftenbeld gewoon naast sparv! En dan Femi rechtsachter!

              /  
          2. Noordeling

            De beste oplossing lijkt met nog steeds Hiarriej rechtback te zetten.
            Ik zou als volgt spelen: Luciano, Hiariej, Granqvist, Ivens, Stenman, vd Laak, Femi, Tadic, Enevoldsen, Bacuna en Matavz.

              /  
        2. Noordeling

          Maikel Kieftenbeld(vandaag Jan Mennega in het dvhn)
          FC Groningen haalde Maikel Kieftenbeld deze zomer weg bij Go
          Ahead Eagles. Manager technische zaken Henk Veldmate kondigde
          hem op een persbijeenkomst aan als ’het grootste talent op het middenveld
          in de Jupiler League’. Gelijktijdig gaf hij ook aan dat de jongeling
          uit Dalfsen de beoogde nieuwe rechtsback was, de opvolger van de naar
          SC Lokeren vertrokken Sepp de Roover.
          Dat maak je niet vaak mee, een groot middenveldtalent dat wordt aangetrokken
          voor een plaats in de achterhoede. Er werd verwezen naar
          Ronnie Stam, de Bredanaar die bij NAC ook op het middenveld speelde,
          maar bij FC Twente werd omgevormd tot rechtsback en op die positie
          zo veel indruk maakte dat hij dit seizoen een transfer verdiende naar de
          Engelse Premier LeagueclubWigan Athletic.
          De vergelijking tussen Michael Kieftenbeld en Ronnie Stam gaat mank.
          Stam speelde bij NAC al jarenlang in de eredivisie en heeft zeven jaar
          meer ervaring dan Kieftenbeld die alleen nog maar twee seizoenen
          uitkwam in de eerste divisie. Behalve aan zijn nieuwe positie moet hij
          derhalve ook wennen aan het hogere niveau waarop hij nu speelt en dat
          blijkt vooralsnog te veel van het goede te zijn.
          Kieftenbeld stond in alle drie de competitiewedstrijden die FC Groningen
          tot dusver heeft afgewerkt als rechtsback aan de aftrap en in geen
          ervan deed hij het goed. Tegen Ajax had hij geen greep op Urby Emanuelson,
          tegen AZ was zijn IJslandse generatiegenoot Johan Berg Gudmundsson
          hem vaker te snel af dan hem en FC Groningen lief was en
          tegen De Graafschap vlogen Poepon, De Ridder en Bargas hem ook
          voortdurend voorbij.
          Toen Veldmate hem benaderde en hem zei dat hij de beoogde nieuwe
          rechtsback was, keek Kieftenbeld daar wel even van op – hij had bij Go
          Ahead Eagles tenslotte nog nooit op die positie gespeeld – maar hij was
          zo blij dat FC Groningen hem een kans gaf dat hij onmiddellijk zei dat
          dat voor hem geen probleem was.
          Dat was mooi en het tekent zijn mentaliteit. Daar is niks mis mee. En
          dat FC Groningen hem heeft aangetrokken, daar is ook niks mis mee.
          Kieftenbeld is zeker een talent. FC Groningen gaat
          vermoedelijk nog veel plezier aan hem beleven.
          Maar niet als rechtsback.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Rob Roy

            @Noordeling,
            Met jouw posts heb je nu duidelijk aangegeven dat je deze Kieftenbelt NIET ziet zitten. Gelukkig dat de TS van FC Groningen het anders ziet.Iedereen mag z’n mening geven op deze blog, maar om het nu tot in den treure te herhalen wat je van de jongen vind, is een beetje overdreven,vind ik.Ik wil je daarom vragen om de door jou gevoerde hetze tegen deze speler, te staken, en weer over te gaan tot de orde van de dag en gewoon weer vooruit kijken naar de volgende wedstrijd waarbij Huistra de opstelling zodanig zal maken dat er een elftal staat die Willem 2 kan verslaan. En misschien staat Kieftenbelt dan wel weer op de rechtsbackplaats.

              /  
  8. kees

    mooi verhaal…(?) maar als je het over Huizinga hebt dan twijfel ik een beetje over die “goede” overwinning; er werd niet voor niets afkeurend gefloten.

      /   Beantwoorden  / 
  9. John

    Heren, Heren,

    Wat een snelle conclusie na drie wedstrijden.
    Kieftenbeld speelt inderdaad onzeker, maar is dan ook geen recht back van oorsprong. Geef deze man even de tijd, hij is tenslotte nog maar 20 jaar.
    Ivens komt eraan, daar ben ik van overtuigt, samen met Granqvist wordt dit een uitstekend koppel.
    Laat Huistra nog maar even kneden met dit jonge team, dan komt het allemAAL GOED.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Erik

    Het verschil tussen deze wedstrijd en de vorige wedstrijden is dat Grunnen gisteren niet goed voetbalden, veel balverlies. Vorige wedstrijden hadden we veel minder balverlies en tja, als je balverlies hebt, dan moet je weer naar achteren. De passes moeten gewoon strakker en dan komt alles goed!

    (Ik had trouwens liever gezien dat Huistra Pederden had gewisseld voor Bacuna). Maarja, ik ben geen coach ;-) )

      /   Beantwoorden  / 
    1. René

      Pedersen werd vaak slecht ingespeeld en daardoor kon hij de bal niet vasthouden. Vond Bacuna wel sterk invallen, veel balvaster. In de vorige wedstrijd hadden we dan minder balverlies, echt kansen creëren dat lukt niet en ook gisteren was dat het geval. Aan de andere kant het seizoen is net begonnen en beter een slecht voetballend begin met punten. Wat dat betreft doet Groningen het helemaal niet slecht 5 uit 3, met dit programma. Prima.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Erik

        Das zeker waar. Er staat staan 3 nieuwe spelers op het veld en de tactiek en opstelling is wat veranderd. Dan is zo’n start van de competitie toch best lekker.

          /   Beantwoorden  / 
  11. Hans

    1e helft vrij goed, 2e helft zeer matig en had de Graafschap wel een punt verdiend. Kieftenbeld heeft het moeilijk, maar geef hem de tijd.

    De rode kaart was meer dan terecht. Gelukkig hebben we nog analisten als van Halst die het wel goed zien. Geef wel toe het was moeilijk te zien.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Ruud

    Na een redelijke eerste helft kwam een zeer slechte tweede.
    Stenman en Tadic vonden elkaar de eerste helft goed en speelden bij vlagen de pannen van het dak.
    Hiarriej bracht weinig, geen drang naar voren en bij het tegendoelpunt zag je hem al heel snel uitlopen ipv volluit er achteraan jagen.
    De tweede helft kwam de wondelijke positiewissel van Tadic.
    De achterliggende gedachte is mij onbekend maar na tien minuten was het al wel duidelijk dat het een slechte zet was.
    Dan worden de spitsen bij gebrek aan een spelverdelende middenvelder de hele tweede helft nauwelijks bediend en wordt Matavz weer gewisseld, en
    Femi die in mijn ogen beter speeld dan Hiarriej werd veel te laat ingebracht.
    Het ontbreekt de FC aan een spelbepalende middenvelder, en ondanks dat ik geen fan ben van Garcia had ik het idee dat hij daar gisteren beter kon spelen als Hiarriej.
    Huistra ging in mijn ogen dan ook tactisch onderuit en we komen achteraf dan ook nog goed weg met 3 punten.

      /   Beantwoorden  / 
  13. theoreticus

    Kieftenbeld hapt te snel, dat kan als middenvelder met rugdekking maar als back is het dodelijk. Dat moet wel verbeteren maar hij is nog jong en hopelijk slim, geef hem de tijd zoals wij ook Noordeling de tijd moeten geven een redelijk mens te worden.
    Ik vond Bacuna trouwens zeer goed invallen maar was ook wel benieuwd hoe Garcia het gedaan zou hebben, het leek me echt op het eind een wedstrijd voor hem, en dan scoren en verkopen, even in de etalage.
    Grootste winst is wederom dat ook de spelers zich bewust zijn van hun prestaties en zelf-kritisch zijn. Ik vond ondanks de onterechte penalty de scheidsrechter de slechtste man van het veld, met gemak, wat een drama.

      /   Beantwoorden  / 
  14. richvieno

    Femi had nog wel een mooie omhaal in het
    strafschop gebied daar kwamen we gelukkig nog goed weg.
    En demouge heeft rood gekregen dus die is er volgende week niet bij.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.